Nieuwe mijlpaal in veilig online zaken doen

  • calendar_month 15 oktober 2024
  • Newsmode Blog
Nieuwe mijlpaal in veilig online zaken doen

Wij gaan het einde aan onnodige blauwe enveloppen nog meemaken. Niet dat we geen belasting meer zullen betalen. Maar wel dat het machtigen van intermediairs vanuit een wallet met een gekwalificeerde handtekening een fluitje van een cent is: volledig digitaal. Dit betekent ook: geen papieren machtigingscodes meer op de mat, als je daar niet op zit te wachten.

Deze proof-of-concept laat zien dat de technologie er klaar voor is! Alles dankzij TIP.

Nieuwe mijlpaal in veilig online zakendoen: succesvolle proef met gebruik vertrouwensdiensten

Veilig online zakendoen komt een stap dichterbij na de succesvolle Proof-of-Concept waarbij een financieel dienstverlener met gebruik van TIP vertrouwensdiensten klantgegevens uit de Vooringevulde Aangifte (VIA) bij de Belastingdienst heeft opgehaald.

TIP-partners Belastingdienst, Visma Connect, Cleverbase/Vidua en PKIsigning testten tijdens een Proof-of-Concept de werking van het gebruik en de controle van seals in het klant-tot-klant proces voor het ophalen van VIA-gegevens. De geteste use case richtte zich op een fiscaal dienstverlener die via een softwarepakket de ‘Vooringevulde aangifte’ gegevens (VIA) opvraagt voor zijn klant, tot en met het ontvangen van de – door de Belastingdienst verzegelde – VIA-gegevens. Er zijn twee situaties getest: toegangsmanagement met behulp van een machtigingsregister en toegang met een bevoegdheidsverklaring uitgegeven door degene van wie de VIA-gegevens worden opgevraagd; een zogenaamde peer-to-peer machtiging. Tijdens de TIP-netwerkborrel van 10 oktober werd een kort filmpje over de PoC gelanceerd waarin Victor den Bak, Remco van Wijk, Anneke Veldman-Kalma en Tom van Bolhuis de proef en resultaten toelichten.

#QES #machtigen #autoriseren #EUDI #eIDAS